Kurser för asylsökande och nyanlända
UCI i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Göteborg erbjuder dig som asylsökande, förberedande kurs i det svenska språket och samhällsorientering på (Örngatan 6-Redbergsplatsen) tills du får uppehållstillstånd, då kan du börja läsa SFI hos vår samarbetspartner Alma folkhögskolan i samma lokal direkt utan någon väntetid.
Svenska
Här är vårt utbud på kurser i Svenska:
-Förberedandekurs
-Nybörjarkurs
-Svenska A
-Svenska B
-Svenska C
-Svenska D
-Konversationskurs med fokus på uttal
Kurser i svenska ges dagligen och är öppet för alla. Det finns flera grupper med undervisning på olika nivåer. Lektionerna är förlagda på förmiddagen men även på eftermiddagen, så att de som arbetar dagtid ska få chans att utveckla sina språkkunskaper. Vi erbjuder studiecirklar till icke-läs-skrivkunniga som behöver extra hjälp och stöd. Vissa deltagare har läst SFI tidigare, andra har inte läst svenska alls. En del är pensionärer, andra asylsökande medan några har bott i Sverige under en längre tid.
SO allmäninriktning
Här får deltagande grundläggande kunskaper om det Svenskasamhället. Syftet är att den deltagande ska få en övergripande förståelse om det Svenska samhället. Kursen finns både på kvällstid och på dagen.
Samhällsorientering med fokus på skolsystemet, barnuppfostran och barns rättigheter
Rekommenderas till deltagare som tidigare har deltagit allmänkursen i samhällsorientering och vill fördjupa sig inom dessa frågor. Det är dock inget krav att man har deltagit i någon kurs innan.
Samhällsorientering med fokus på frågor om jämställdhet och kvinnorättigheter
Rekommenderas till deltagare som tidigare har deltagit allmänkursen i samhällsorientering och vill fördjupa sig inom dessa frågor. Det är dock inget krav att man har deltagit i någon kurs innan.
Samhällsorientering med fokus på arbetsmarknad och sociala koder
Rekommenderas till deltagare som är aktivt arbetssökande eller vill fördjupa sig i dessa frågor.
Jobbsökning – Lär dig skriva ett bra CV och träna inför arbetsintervju
I mån av tid erbjuds även individuell hjälp vid CV skrivning.
Dina pengar och din ekonomi
I denna kursen får du lära dig allt ifrån att betala dina räkningar, hur du tecknar försäkringar, hur du betalar din hyra, var är Swish, vad gör försäkringskassan, hur ansöker du om föräldrapenning och mycket annat.
Hälsa och välmående
Hur fungerar vården i Sverige, var och hur man söker hjälp?
Rättigheter i vården för asyl och papperslösa.
Goda mat och sömnvanor
Föreningen hade identifierat att många medlemmar skulle behöva mer kunskap om hälsovård/ egenvård samt kunskap om vart de kunde eller bör vända sig. Föreläsningar om hur man förebygger ohälsa och om olika sjukdomar anordnas regelbundet.
Data (Kan startas vid intresse)
Vi ger grundkurser i data för nya användare eller för dem som känner sig osäkra på grunderna. Deltagarna får en grundläggande förståelse för hur Microsoft Word och Internet fungerar. Vi har planerat att undervisa bildbehandlingsprogram, så som Photoshop närmare i framtiden.
Engelska (Kan startas vid intresse)
För de som är i arbetsför ålder är det viktigt att komma ut på arbetsmarknaden för att på så sätt integreras snabbare och mer effektivt i det svenska samhället. Engelska språket är en attraktiv merit på arbetsmarknaden. Föreningen anordnar därför engelska kurser för de som är intresserade.
Målning (Kan startas vid intresse)
Under målarkursen arbetar vi med flera olika tekniker – akvarell, akryl och oljemålning. I teckning fördjupar vi kunskaper i bildkomposition, proportioner, perspektiv.
och teckningens uttryck.
Hantverk och kreativitet (Kan startas vid intresse)
Under kursen prover olika hantverkstekniker som smyckestillverkning, pappersvikning, ljusdekoration, sömnad, paljetter och mycket mera.
OBS! Efter avslutad utbildning utfärdas ett utbildningsbevis (intyg) som beskriver utbildningens innehåll.